Barbierul din Siberia

Pe timp de noapte, cand insomnia se instaleaza treptat in circumvolutiuni, cand gandurile razlete nu ma lasa sa respir si cand tot ce-mi trebuie este sa traiesc o drama inchipuita, aleg sa vad o pelicula care sa ma poarte pana la marginea uitarii si sa ma lanseze -ulterior- dureros in realitate.
De asta data a fost momentul Barbierului din Siberia, un film cu si despre rusi, despre cultura si despre nebunia dragostei. Am cunoscut-o altfel pe Julia Ormond, admirand-o, iubind-o si urand-o in acelasi timp. Am cunoscut o femeie care nu a avut parte de incredere in oameni, nu a avut parte de iubire si nici de visuri. Dupa cum spune si aceasta in film, rusii nu gasesc calea de mijloc, ei sunt oamenii extremelor drept urmare filmul ne poarta intr-o lume a alegerilor: alba sau neagra. Acesti oameni nu au vodca buna sau proasta, ei au vodca sau apa. Rusii nu iubesc putin sau mult: ei iubesc sau urasc. Exemplele pot continua la nesfarsit si o la multitudine asemenea lucruri veti putea fi martori urmarind povestea lui Andrei Tolstoi (fara legaturi cu marele scriitor) si a frumoasei Jane.
M-a impresionat tare mult o serie de momente, evenimente si am realizat ca de multe ori am pierdut vremea cu filme proaste facute de americani.

Mi-am dat seama ca rusii, europenii si alte natii pun accent pe trairi, pe senzatii, pe simboluri si nu neaparat pe lucruri kitsch ce duc filmele pe podiumuri. Cam la fel e si cu literatura dar ma indepartez de subiect si apoi iar imi smulg parul din cap ca am uitat ideile…
Cum sa nu suspini atunci cand vezi o multime de cadeti ai Academiei Militare fugind dupa un tren cu condamnati ce pleca spre Siberia si in care se afla camaradul lor? Cum sa nu te impresioneze cand ei, vazand cum acesta nu le aude strigatele incep sa cante din Mozart iar Andrei incepe sa-i acompanieze?
Cum sa nu te marcheze faptul ca datorita admiratiei fata de Mozart un alt cadet, din alte timpuri, accepta sacrificiul de a purta o masca de gaz doar fiindca nu vrea sa-l denigreze pe marele compozitor?
Nikita Mikhalkov face o treaba excelenta cu aceasta pelicula si sunt hotarata sa-i caut filmele pentru a le vedea.

In incheiere ii rog pe cei cu adevarat interesati de aceasta pelicula sa-mi scrie un comentariu daca nu gasesc filmul. Va voi indica locul de unde-l puteti descarca.