Uncategorized

Hipofiza – cea mai importantă glandă din organism

Hipofiza este o glandă endocrină poziționată la baza creierului. Ea mai poartă și denumirea de glandă pituitară și se ocupă de controlul tuturor glandelor endocrine pe care le are organismul. Hipofiza contribuie la creștere și influențează aspectul fizic, metabolismul, funcțiile sexuale, starea psihică, ovulația și multe altele.

Această glandă este formată din trei lobi:

  • anterior – mai are numele de adenohipofiză și producea cei mai mulți hormoni, reprezentând 75% din masa glandei. Hormonii produși sunt cei responsabili de stimularea producției de cortizon (ACTH – adrenocorticotrop), de creștere (GH – growth hormone sau STH – somatotropina), de stimulare a glandei (TSH – hormon hipofizar tireostimulator bazal), de stimulare a foliculii (FSH), luteinizant (LH) și prolactina.
  • intermediar – reprezintă 2% din masa glandei și are origine comună cu cel frontal, aparținând lui din punct de vedere funcțional. Hormonul produs de acest lob este MSH (melanocitostimulator).
  • posterior – mai este numit și neurohipofiză și este responsabil de stocarea hormonilor produși de hipotalamus.

Este foarte important ca nivelul hipofizei să fie menținut în parametri normali, deoarece altfel pot să apară tot felul de probleme.

Dacă hipofiza produce prea puțini hormoni, te poți confrunta cu simptome precum: diabet insipid (nu vei putea reține apă în organism), carențe are hormonilor de creștere, dereglări hormonale, impotență, scăderea libidoului, oboseală, pierdere în greutate, constipație, depresie,  scăderea presiunii arteriale, scăderea nivelului de glicemie, reducerea producției de lapte matern.

Probleme apar și atunci când glanda hipofiză produce prea mulți hormoni. În acest caz te poți confrunta cu simptome precum: dereglări hormonale, scăderea libidoului, creșteri bruște și exagerate de membre și organe, depuneri adipoase în zona gâtului, dar și în zona abdomenului, tulburări metabolice, scăderea masei osoase și musculare, dureri de cap, greață, vărsături, crampe musculare.

Problemele glandei hipofize nu pot fi prevenite prin ceva specific, însă, ceea ce poți face pentru a fi cât mai sănătos este să ai grijă la stilul de viață. Pentru asta, alimentația joacă un rol important, la fel și mișcarea regulată. Totodată, trebuie să te odihnești suficient și să faci tot ce poți pentru a reduce stresul din viața ta. Un stil de viață sănătos va fi benefic pentru întregul organism, nu doar pentru glanda hipofiză.

Medicul care se ocupă de astfel de probleme este endocrinologul. El iți poate veni în ajutor pentru identificarea exactă a afecțiunii, dar și pentru tratamentul necesar. Un diagnostic real se pune atunci când ai făcut și analizele specifice, iar pentru asta va trebui să mergi la un cabinet de unde să ți se poată recolta și analiza sânge.

Dacă vrei o recomandare, mergi la ProTest Diagnostic, unde vei beneficia de rezultate rapide și prețuri foarte bune. Dacă vrei să consulți lista completă de prețuri, ai pe site toate aceste detalii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *