Mila vs. Compasiune

Unii cred ca Mila este ceva ce tine de ego. Iar Compasiunea tine de echilibru. Unii nu cred in altruism. Il zgandaresc filozofic si ii spun ca este o auto-mangaiere, o masturbare intelectuala.
Compasiune este un cuvant stangaci in limba romana, aparut cu verva dupa perioada revolutiei din 1989. Pana atunci, pana sa se iveasca cultele spirituale din occident (ghici ce, pana si cele orientale, tot prin occident au intrat in Romania – pentru ca aia nu vin sa faca marketing cu vindecarea si nici cu evolutia) si sa ne invete cum sta treaba cu salvarea, romanii nu prea foloseau cuvantul. Dar acei care sustin diferenta (si pana la urma cred ca este o diferenta intre ele) nu s-au prins ca suna mai bine compassion decat mercy in limba engleza, ca primul este un cuvant rotund vocalic spre deosebire de cel din urma.
COMPASIUNEA
Este un cuvant format din COM (radacina) si PASIUNE (corpul cuvantului). Acest COM inseamna, nu DIN ci IMPOTRIVA. Nu DIN pasiune ci IMPOTRIVA PASIUNII. Va puteti verifica prin cuvintele COM-PUNE (a intregi, impotriva punerii separat), COM-BATE (impotriva bataii) si altele.
Asadar, impotriva pasiunii reda mai degraba o lupta cu ego-ul decat ar da mila.

Ca ii dau unii alte definitii, nasol. Si ca sa-mi asigur spatele, o sa raspund la intrebarea cu cersetorul prin gura lui Steinhardt: dai lui Dumnezeu nu amaratului ala care te smechereste! Dar asta tine de o alta intelegere si o alta strategie, superioare.
MILA
Nu este un cuvant compus. Pare inestimabil ca varsta. Impamantenit gresit in Romania dupa perioada 1989 din cauza filmelor americane cu expresii de gen “Nu vreau mila ta!”, “Sa nu indraznesti sa-ti fie mila de mine!” si tot asa. Expresii uzitate prin sentimentul de ura, specific genelor inferioare.
Mila se intelege cel mai bine prin cuvantul MISERTUS (lat.), care in limba romaneasca a ramas ca MIZERICORDIE. Adica MILA INIMII. Si atunci intelegem diferenta: COMPASIUNEA ESTE “MILA” MINTII, PE CAND MILA ESTE CEA A INIMII.  Sa-i spuna cineva si lui Turcanu asta, ca tare gresit imparte cu vorbe impachetate pe la workshop-uri.
Intrebare pentru cei multi: Ati cerut vreodata lui Dumnezeu sa aiba compasiune pentru voi sau i-ati cerut sa aiba mila?