Problemele respiratorii pot fi tratate

Deviatia de sept este o conditie care ingreuneaza respiratia si presupune ca septul nazal sa nu fie drept, ci orientat intr-o directie sau alta, iar conform statisticilor aceasta este o problema intalnita la una din doua persoane si in cele mai complexe conditii este nevoie de operatie deviatie de sept.

Cauze

Exista mai multe cauze ale deviatiei de sept, iar unele pot fi pe cale naturala, in timp ce altele apar in urma unor accidente, totusi, majoritatea fiind mostenite si, de obicei, sunt cauzate de nasterea prin cezariana.

Semne

Printre cele mai comune simptome ale deviatiei de sept se numara respiratia pe nas efectuata cu dificultate, sforait, dar si dureri de cap sau scaderea capacitatii de mirosire. Asadar, este esential ca problema sa fie identificata si diagnosticata corect, existand mai multe tipuri de examene in acest sens.

Tratament

Aceasta problema se trateaza doar pe cale chirurgicala, de cele mai fiind efectuata sub efectul anesteziei generale, insa uneori se alege si cea locala. De cele mai multe ori operatia pentru deviatia de sept are loc in cazul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani, fiind foarte rare cazurile in care acest interval nu este respectat. Procedura nu este una simpla, insa se efectueaza doar in interiorul nasului, astfel ca nu raman cicatrici si semne, iar perioada de spitalizare este doar de o zi. Totusi, este recomandat ca imediat dupa operatie pacientii sa se recupere la domiciliu o saptamana, iar vindecarea completa are loc in decurs de o luna, situatia fiind monitorizata de catre medic.

Riscuri

La fel ca oricare alta interventie chirurgicala si aceasta operatie deviatie de sept prezinta riscuri, insa complicatiile sunt foarte rare. Asadar, putem aminti aparitia otitei, senzatia de arsura in gat, insomniile, lipsa puterii de concentrare, stare generala proasta, uscaciunea gatului si nu numai, iar fiecare dintre acestea pot fi combatute prin alte tratamente ce presupun administrarea pe cale orala a unor medicamente.

Cu toate ca aceasta problema nu pune viata in pericol, este important sa fie luate masurile adecvate inca de la primele semne inainte ca situatia sa se complice, pentru ca si procedurile necesare pentru tratare vor fi mai dificil de pus in practica. Exista multe cazuri de bolnavi care apeleaza la diferite produse farmaceutice care se pulverizeaza in nas pentru ca acesta sa fie decongestionat pret de cateva ore, insa acestia ajung sa devina dependenti. Din acest motiv este important ca operatia sa nu fie amanata, intrucat aceasta singura modalitate de tratare corespunzatoare si eficienta. In acelasi timp, in ziua de azi procedura aduce un disconfort minim pe durata perioadei de vindecare, astfel incat pacientii pot reveni in cel mai scurt timp la activitatile obisnuite din viata de zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *