Unde se depoziteaza celulele stem

Celulele stem se gasesc in diferite zone ale corpului si apar inca de la primele etape ale dezvoltarii unui fat pana cand acestia devin adulti. Asadar, fie ca acestea provin de la embrioni, de la un fat sau de la adulti, celulele stem aduc doua abilitati unice: in primul rand au capacitatea de a se reproduce la infinit si, in al doilea rand, pot capata diferite functii specifice, pentru inlocuirea celor care se gasesc in anumite tesuturi ale corpului. Oamenii de stiinta studiaza celulele stem pentru a afla ce le face atat de deosebite si cum de se diferentiaza de celulele specializate. In acelasi timp, conteaza cum se innoiesc si cum se pot specializa in alte tipuri de celule intrucat prin intermediul acestora se pot trata nenumarate afectiuni, insa se asteapta si sa se descopere noi medicamente.

Celule stem embrionare

Acestea sunt cele care se formeaza inca de la primele etape ale dezvoltarii, motiv pentru care se gasesc in diferite tesuturi precum placenta sau cordonul ombilical. Asadar, celulele stem embrionare sunt folosite pentru a genera alte tipuri de celule ale corpului, motiv pentru care ajuta la tratarea a diferite afectiuni, iar dupa prelevare pot fi pastrate intr-o banca speciala pentru a fi folosite cand va fi nevoie.

Celule stem adulte

Celulele stem adulte sunt cele care se gasesc in diferite zone, de la maduva osoasa, sange, ochi, creier, muschi si nu numai, iar rolul lor este acela de a repopula celulele care au avut de suferit in urma unor afectiuni sau accidente. Pentru ca sunt specializate partial, acestea nu au aceleasi abilitati ca celulele embrionare, insa in laborator pot fi manipulate astfel incat sa formeze alte tipuri de celule. In schimb, acestea se regasesc in cantitati modice in organism, motiv pentru care recoltarea lor poate fi o problema. Transplantul maduvei osoase reprezinta un tip de tratament ce implica folosirea celulelor stem adulte, astfel ca procedura este folosita de peste 20 de ani pentru a trata leucemia.

Recoltare rapida

Asadar, procedurile de recoltare difera in functie de locul si momentul in care se doreste prelevarea celulelor stem, iar una dintre cele mai comune optiuni este reprezentata de sangele cordonului ombilical care este foarte bogat din acest punct de vedere, astfel ca totul se pune in practica imediat dupa nastere, procedura fiind foarte simpla si rapida. Un alt loc la care se apeleaza adesea este reprezentat de maduva osoasa si, din nou, procedura este usor de pus in practica.

Depozitare in conditii optime

Daca celulele stem nu sunt folosite imediat dupa prelevare, se poate apela la o banca specializata precum StemSure unde acestea sa fie depozitate in cele mai bune conditii, iar preturile sunt accesibile si variaza in functie de pachetul ales.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *